Sidan skapades 25 juli 1998


Trapphusgalleri med Historisk bakgrund

Till GrannskapsCentralenFöretagsregister
Till Hemsidan

Sedan en tid är trapphuset på Storgatan 28 något av ett galleri. Det är rudakonstnären Paul Lager som står för trapphusutsmyckningen i form av en serie tavlor med motiv från gamla tider. 

Bakom utsmyckningen av trapphuset står bostadsrättsförening
"HSB Rudagården". Sedan början av 90-talet har föreningen satsat mycket på upprustning av fastigheten vid torget i Ruda. Fasadrenovering, värmesystem, badrum för att nämna något. Nu var det trapphusets tur.

Redan i slutet av 1996 startade diskussionen om att fräscha upp trapphuset Idén föddes då också att passa på att göra en konstnärlig utsmyckning. Att en sådan skulle få extra stort värde om motiven hade lokal förankring och dessutom gjord av en lokal konstnär var nästa steg i tankearbetet. I januari -97 togs därför kontakt med Paul Lager och vid köksbordet hos Jan-Olof Johansson planerades konstverken utifrån gamla fotografier från orten. Paul målade sedan några förslag som sedan visades för styrelsen och vid en föreningsstämma. Den 18 juni 1997 togs så det formella beslutet att beställa konstverken som under hösten sedan växte fram i Lagers målarverkstad.

Av olika skäl dröjde det fram till mars 1998 innan hela trapphusupprustningen kom till stånd. Nu gällde det också att väggfärger o.s.v. kom i harmoni med konstverken. För det måleriarbetet togs Lasses Färg till hjälp.

Så lördagen den 28 mars blev allt klart. Alla är överens om att trapphuset i bostadsrättsföreningen Rudagården nu är något utöver det vanliga. Färger, ljus och konstverk. Konstverk som speglar Rudamiljöer och människor från 1900-talet början och mitt. Ett arv till framtiden av en Rudakonstnär om en svunnen tid.

 

Webdesign: Vikon Media Infodesign, Långemåla, 0499 - 300 73, 070 - 513 49 49, 
e-post: vikonmedia@hogsby.se

Tillbaka