Tidigare införda reportage

Till Hemsidan


Sidan skapades 15 november 2019


VM-guld i barbershopsång

Helen Larhammar (född Kangefjärd) efter guldmedaljen i New Orleans

Reportage i Barometern-OT 20191021

Helen Larhammar skriver:

Känner mig osäker på vart jag ska skicka min GLADA nyhet, varför jag kopierar in Ruda samhällsförening, Långemåla hembygdsförening och även Ruda bygdegård, där jag och 6 av mina barndomskamrater från Ruda bl a sjöng i Allegrokören under Sonja Jahnke-Johanssons ledning på 60-70-talet. Vi repeterade hemma hos Sonja i HSB-huset vid torget mitt emot lekparken och framträdde runt om i kommunens skolor, på hembygdsdagar och julottor i Högsby. Vi hade även julshow med Berga-prästen Bengt Lindvall i Högsby idrottshall, vilken sändes på TV.

Önskar idag dela med mig av den GLADA nyheten att jag tillsammans med 146 andra från hela Sverige tog hem VM-GULDet i Världsmästerskapen i Barberhopsång, vilken gick av stapeln i New Orleans i slutet av September. På plats fanns 35 körer som kvalat in av 600 körer från hela världen till semifinalen i New Orleans. 10 körer gick till final och vi vann.  (Tänker er som jämförelse att svenska landslaget i fotboll skulle åka över till USA och ta hem VM-guld i amerikansk fotboll)

Nedan finner ni länken till Finalpaketet ”Made in Sweden” , en lektion i svensk musikhistora från Vikingatiden till Björn Skifs, Abba, Roxette o några av Max Martins hits från den amerikanska Billboardlistan som avslutas med ”Thank you for the Music” som ett tack till musiken och till en av våra dirigenter Britt-Helene Bonnedahl, 74 år,  som gjorde sin sista internationella tävling. https://www.youtube.com/watch?v=ucaSqNfShwo,

Hett tips: Lyssna gärna med hörlurar o titta på större bildskärm för att få mera ”live”-känsla.

Björn Ulveaus efter att ha fått ta del av länken på Thank you for the music:
Det var verkligen jätteroligt, vilken bedrift! Hälsa och tacka från oss.
Hälsningar
Björn, med cc till Benny Andersson”

Efter medaljutdelningen avslutade vi med ytterligare svensk musik skriven för amerikanska Backstreet Boys
https://www.youtube.com/watch?v=r1J0-dmHW7Y
Låten kommer
efter ca 3 min efter allt tackande.

Ett kortare inslag på SVT:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/nytt-vm-guld-i-barbershop-for-ronninge-show-chorus

Övrig information om mig o min bakgrund:

I Ruda lades grunden till att studera (bra lärare) och till min passion för sång och musik, där fick jag inspiration och uppmuntran att fortsätta musicera o har egentligen aldrig släppt det helt, även om jag utbildade mig till Apotekare och nu bor i Uppsala. 

Efter Allegrokören har jag sjungit i många konstellationer, senare i Uppsala där jag bor sedan 1976. Under senare år har jag pendlat varje tisdag + en helgdag i månaden t o r Rönninge (20 mil), för att repetera med detta fantastiska gäng kvinnor mellan 18 och 82 år. Detta är körens 3:e guld (Hawaii 2013, Las Vegas 2016), vilket är beviset men för mig är varje repetition GULD värd. Det är det som gör resan värd!!

 Min mamma Marianne Kangefjärd sjöng i Vita bands-kören under ledning av moster Ebba Jejdling.
Min far Vide Kangefjärd spelade saxofon i Carlos orkester under Ivar Jejdlings ledning.
Min bror Svante Kangefjärd var aktiv fotbollsspelare i Ruda IF under många år.

Som amatörsångerska känner jag nu en oerhörd tacksamhet till hembygden som gav möjligheten och inspirerade mig och många andra att både musicera och idrotta. Musiklärare i Ruda och Högsby, Hembygdsföreningarna och Ruda IF med årliga Ruda Lunds-fester och firande av jubileer i Folket hus inspirerade oss alla stora som små.

Jag följer er fortfarande och ser hur hårt ni arbetar för att hålla kulturlivet och idrotten igång. Nu är det extra spännande med Ruda IFs fotboll på fantastisk fina Tallåsvallen.

Bifogar ett foto på Allegrokören från 1971

(främre raden: Sonja, Maria Oljelund (fd Kullberg), Elisabeth Svensson (fd Nilsson), Pia Druid (fd Axelsson), bakre raden: Carina Gustavsson, Margareta Redborn (fd Karlsson), jag och Ingela Karlsson, alla från Ruda.

4 av oss jämnåriga 56-or träffas fortfarande årligen [bifogar bild från 2017 från vä: Elisabeth (Påskallavik), Pia(Linköping), Maria(Varberg) o jag (Uppsala).

Välkommen med ev. frågor via mejl eller på telefon 070-313 66 73.
helen@larhammarconsulting.se

Mvh
Helén Larhammar
Ps. Nästa gång Rönninge Show Chorus framträder i Sverige ses vi med Stjärnjul på Hovet i Stockholm den 7 och 8 december, tillsammans med musikalartisterna Gunilla Backman & Peter Johansson,  soulartisten Samuel Ljungblad  och storband under ledning av Johan Landqvist samt konferencier Anders Lundin. Välkomna!
https://www.mynewsdesk.com/se/ronningeshow/pressreleases/stjaernjul-xxvii-27-e-aaret-och-foersta-gaangen-paa-hovet-2853171