Tidigare införda reportage

Till Hemsidan


Sidan skapades 24 maj  2001 

Källa hage

I den norra delen av Ruda ligger ett fint naturområde där vi kan vandra på stigar som går genom omväxlande löv- och barrskog. Olika sorter av lövträd gör att det skiftar i olika nyanser på våren och under hösten går färgerna över till vackra höstfärger.

Stora stenblock från inlandsisens tid och mindre stenar klädda med mossa, där kanske vättar och rumpnissar har sina tillhåll. Vintertid när träden är snötyngda är det ett underbart vintermotiv, när våren kommer börjar blåsipporna lysa blått i vårsolen, efter kommer vitsippor och bildar en vit matta så långt man kan se. Vitsipporna blommar om och nu kommer violer och gullvivor. Här kan man vandra runt och  njuta av naturen och lyssna på fågelsång. När sommaren kommer finns också ormbunkarna, de är meterhöga och är som en tät skog.

 Många Ruda-bor vill nog tacka de ansvariga på Högsby kommun för att de har lyssnat på kommuninvånarna och städat upp och gjort vägar och stigar gå-vänliga igen.

(Du kan klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

Från sågverksområdet med industriruiner och skräp leder stigen till Källa hage som möter besökaren på vårlig promenad med grönska och blommande fruktträd.

 

Naturen återtar tegarna som förr gav människor bärgning. Till och med odalmannnens maskiner är på väg in i det eviga kretsloppet.
Stigen genom den nästan överblommade vitsippsmattan trampas nu av samhällets flitiga motionärer. Förr var det kornas väg till saftigt gräs i skogens gläntor.
Området är rikt på stora flyttblock som bildar intressanta formationer. Det är lätt att låta fantasin skapa tomtar och troll eller rövare och banditer som uppehåller sig i landskapet.
Den här aspen har deltagit i många stängselprojekt innan det blev för mycket och den dog. Nu minner dess stubbe på sitt sätt om det ständiga arbetet att skilja på åker och bete. 

Inledning Eva Kennedy, Foto och bildtext: Sven-Allan